Parasomnii

Sunt caracterizate prin fenomene nedorite care apar în contextul somnului. Acestea pot fi mișcări, comportamente, emoții, percepții, vise sau funcționare vegetativă autonomă anormale. Parasomniile sunt tulburări ale tranziției la starea de veghe sau între stadiile somnului.

Pot să apară la trezirea din somnul N (de obicei somnul profund sau cu unde lente) precum trezirea confuză (confuzie care apare la trezirea din somnul), somnambulism (comportamente complexe care duc la mers într-o stare de conștiință alterată) sau teroarea în somn (frică intensă la trezirea din somnul profund). Caracteristic este că trezirea este dificilă, iar dacă are loc, este însoțită de confuzie și/sau agresivitate cu amnezia episodului. De multe ori, cele trei tulburări coexistă sau sunt greu de distins una de alta.

O altă categorie de parasomnii este cea legată de somnul REM. Tulburarea de comportament în somnul REM este însoțită de comportamente anormale care apar în stadiul R al somnului și care pot duce la accidente sau perturbarea somnului. Comportamentele sunt adeseori violente și cu trăirea activă a viselor. Paralizia izolată recurentă în somn poate să apară la adormire sau la trezire și constă în imposibilitatea de mișcare voluntară, însoțită deseori de halucinații vizuale, auditive sau tactile. Episodul durează secunde până la minute și se termină spontan sau prin stimulare senzorială. Coșmarul se caracterizează prin coșmaruri recurente care apar în stadiul R care duc la treziri în frică intensă sau emoții negative. La persoanele care suferă de tulburare posttraumatică de stres sau reacție acută la stres, coșmarul poate să debuteze în stadiul N2 al somnului.

Tulburările disociative în somn reprezintă modificări ale conștiinței, memoriei, identității sau percepției mediului, care apar la trecerea de la starea de veghe la cea de somn sau la trezirea din stadiile N1, N2 sau R; acestea apar în contextul unei tulburări disociative. Enurezisul este o tulburare la copiii sub 5 ani în care apar emisii nocturne de urină, în absența unei perioade de cel puțin 6 luni liberă de simptome. Catatrenia este caracterizată prin gemete care apar în stadiul R (uneori N). Halucinațiile în somn pot fi hipnapompice (la trezire) sau hipnagogice (la culcare), simple sau complexe. Sindromul de cap în explozie (exploding head syndrome) constă într-un zgomot imaginar intens sau senzația de explozie violentă în interiorul capului, care apare la culcare sau la trezirea în timpul nopții. Tulburarea de alimentare în somn este însoțită de episoade repetate de ingestie de alimente sau băutură în timpul trezirii complete sau parțiale din somn; ingestia este necontrolată și adesea lipsește conștientizarea actului. Poate fi asociată cu somnambulism sau să fie indusă de medicamente.

Se descriu și parasomnii asociate cu afecțiuni medicale, uz de sau expunere la substanță, sau nespecificate.