Stadiile somnului

De-a lungul nopții, somnul de tip NREM și REM alternează ciclic. Somnul începe cu stadiul N1, urmat de N2, N3 și apoi de somnul REM, ca apoi ciclul NREM-REM să se repete. Somnul NREM constituite 75-80% din somnul total, iar restul de 20-25% este reprezentat de somnul REM. În medie, primul ciclu NREM-REM durează 70-100 minute, iar apoi durata crește la 90-120 minute. Durata somnului REM crește de-a lungul nopții, predominând în ultima treime a somnului. Și stadiul N2 devine mai lung odată cu creșterea duratei de somn, astfel încât în ultima parte a nopții stadiul N3 aproape dispare. 

Stadiul N1 are un rol de tranziție de la starea de veghe la cea de somn. El este absent la nou-născuți și la persoane care suferă de narcolepsie, dar și în alte afecțiuni. De obicei durează 1-7 minute în primul ciclu și reprezintă 2-5% din durata totală a somnului. În acest stadiu, ne trezim foarte ușor. Din punct de vedere electric, are loc tranziția de la undele alfa, specifice stării de veghe (8-12 Hz) la unde de voltaj mai scăzut și frecvență variabilă (4-7 Hz).

Stadiul N2 durează inițial 10-25 de minute, iar apoi se alungește cu fiecare ciclu și reprezintă 45-55% din durata totală a somnului. Trezirea este ceva mai dificilă decât în stadiul N1. Electroencefalograma descrie unde de voltaj redus, cu frecvență variabilă; caracteristice acestui stadiu sunt fusurile de somn și complexele K. 

Stadiul N3 reprezintă somnul profund sau cu unde lente. În primul ciclu, durata este de aproximativ 20-40 de minute. Reprezintă aproximativ 13-18% din tot somnul. Electric, este caracterizat prin unde cu voltaj înalt și frecvență scăzută.

Stadiul R (somnul REM) este definit electric printr-un aspect desincronizat (voltaj scăzut, frecvență variabilă) și apariția undelor în „dinte de fierăstrău” (3-7 Hz) și unde alfa mai lente. Inițial, durează 1-5 minute, dar durata crește odată cu repetarea ciclurilor, devenind predominant în ultimul ciclu de somn.