Tulburări de ritm circadian
Trăsătura de bază o reprezintă lipsa de sincronizare persistentă sau recurentă a tiparului de somn individual cu tiparul de somn dorit sau cerut de normele sociale. În majoritatea acestor tulburări, persoana nu poate să doarmă atunci când ar fi de preferat, dorit sau de așteptat să doarmă. Perioadele de veghe vor fi tot la ore nepotrivite și în consecință persoana se va plânge de insomnie sau somnolență excesivă.
Tulburarea prin întârzierea fazei somnului este de obicei întâlnită la adolescenți și caracterizată prin întârzierea somnului în relație cu orele de culcare și trezire dorite.
Tulburarea prin avansarea fazei somnului este mai frecventă la vârstnici și constă în culcarea și trezirea mai devreme decât ar fi de dorit.
Tipul cu ritm somn-veghe neregulat are pierdută complet ritmicitatea circadiană și este mai frecvent întâlnită la bătrânii instituționalizați sau persoane la care lipsește posibilitatea de sincronizare prin lumină sau activitate.
Tipul nesincronizat (eng. free running) apare la persoanele care nu se pot sincroniza la ritmul circadian, precum cele care și-au pierdut vederea.
Tipul prin munca în schimburi se datorează programului de lucru, în timp ce cel prin decalaj de fus orar (eng. jet lag) datorită schimbărilor de fus orar prin călătorii în țări situate la cel puțin trei meridiane distanță.
Se descriu de asemenea tulburări de ritm circadian datorate consumului de droguri sau alte substanțe, precum și asociate cu alte tulburări ale somnului, caz în care nu vor fi diagnosticate.