Management

Diagnostic

Primul pas constă în stabilirea existenței, a tipului și a severității tulburării de somn. Acest lucru de obicei se face de către medic.

Unele tulburări, precum insomnia, pot fi diagnosticate doar pe baza a ceea ce raportăm medicului (interviu clinic).

Altele, precum apneea obstructivă, necesită investigații speciale precum polisomnografie (sau mai adesea poligrafie) într-un laborator de somn sau chiar la domiciliu (de obicei la recomandarea medicului pneumolog). Examinarea se face de-a lungul nopții și este prezentată sumar în imaginea de mai jos. 

Polisomnografie

Polisomnografia este esențială și pentru diagnosticul tulburărilor de mișcare în somn. Dacă este însoțită și de monitorizare video, ajută la diagnosticul parasomniilor

Pentru tulburările ritmului circadian sunt utile măsurători efectuate de actigraf. Acesta este un dispozitiv care determină mișcarea sau schimbările de poziție. Majoritatea telefoanelor inteligente (smartphone) au senzori asemănători actigrafelor și pot fi utile în acest sens. Deși există multe aplicații pentru telefoane mobile/tablete care pretind că pot să stadializeze somnul, ele nu au cum să facă acest lucru pentru că nu măsoară activitatea electrică de la nivelul creierului sau al mușchilor (nu pot substitui electroencefalograma, electrooculograma și electromiograma menționate mai sus). 

În cazul narcolepsiei sunt utile și determinări genetice.  Alte analize de laborator sau examinari medicale ne ajută doar în cazul tulburărilor secundare pentru ca pot identifica cauza. 

Tratament

Tratamentul diferă în funcție de tulburare. 

Insomnia este în primul rând controlată prin intervenții psihologice. Dacă este secundară, tratamentul ei constă în tratamentul cauzei

Apneea obstructivă este corectată prin diverse metode, în funcție de cauză. Acestea includ: intervenții comportamentale (scădere în greutate, evitarea consumului de alcool seara), intervenții chirurgicale, purtarea de dispozitive care facilitează menținerea liberă a căilor respiratorii etc.

Alte tulburări, precum parasomnia, nu are deocamdata tratamente eficiente și managementul lor constă de obicei în protejarea pacientului sau a partenerului de pat.

Tulburările de ritm circadian se corectează de obicei prin intervenții comportamentale, expunere la lumină sau administrare de melatonină.