Sfaturi legate de intervenție

Simțiți că somnul dumneavoastră s-a îmbunătățit? Dacă da, bravo! Vă voi explica acum cum să continuați să aplicați recomandările din aceste program si cum să le faceți parte din rutina dumneavoastră. Dacă simțiți că nu s-a schimbat mare lucru, gândiți-vă care ar putea fi cauzele. Iată câteva posibilități:

  • Nu ați aplicat toate componentele acestui program: din experiență, acest program funcționează doar când sunt aplicate toate recomandările, de aceea vă sfătuim să faceți astfel;
  • Este posibil să aveți nevoie de mai mult timp în care să aplicați recomandările programului. Schimbarea obiceiurilor legate de somn durează mai mult la unii decât la alții. Dacă ați aplicat recomandările acestui program și nu ați observat vreo îmbunătățire sau ați observat o îmbunătățire ușoară, dar nu cât ați dori, continuați pentru o perioadă mai lungă de timp
  • Este posibil ca program să fie potrivit pentru dumneavoastră, dar să fie nevoie de ceva mai mult efort pentru a-l face să funcționeze optim. Întrebați-vă dacă: 
  1. Ați aplicat programul cum trebuie?
  2. Ați aplicat recomandările regulat sau doar când v-a fost ușor sau convenabil?
  3. Începerea programului a coincis cumva cu înrăutățirea stării de sănătate care ar fi influențat negativ somnul la oricine?

Dacă ați avut greutăți în a aplica recomandările, ar fi util să vă gândiți de ce. Poate nu ați găsit suficientă motivație, sau poate că ați simțit că cei din jur nu vă susțin. Sau poate a existat ceva care vă distrăgea (de exemplu, probleme personale sau în familie).

Dacă da, de ce să nu așteptați un moment favorabil și să reluați programul de la început?

  • Poate că programul a fost greu de înțeles sau dificil de urmat.
  • Poate că au avut loc îmbunătățiri mai mari decât credeți. Țineți minte că succesul este orice schimbare în bine: nu contează dacă schimbarea este mare sau mică. Important este ca dumneavoastră le-ați făcut. Aveți așteptări realiste, fără să fie prea mari. Dacă credeți că trebuie să adormiți în câteva minute sau să dormiți toată noaptea, standardele dumneavoastră sunt prea înalte. Schimbările în somn sunt întotdeauna graduale, iar nopți de nesomn vor mai fi;
  • Dacă ați încercat să puneți în practică toate recomandările din acest program, dar tot nu vedeți vreo îmbunătățire a somnului, atunci poate că acest program nu este potrivit dumneavoastră. Poate că recomandările nu sunt relevante pentru problema dumneavoastră, sau poate a trebuit să omiteți anumiți pași, aceștia nefiind practici pentru dumneavoastră;

Cum să mențineți progresele făcute

S-ar putea să vă întrebați dacă este necesar să urmați recomandările din acest program zi de zi pentru a avea un somn mai bun. Răspunsul diferă în funcție de persoană. Unii dintre noi trebuie să fim mai atenți cu somnul deoarece suntem mai vulnerabili la probleme de somn. Este important să acceptăm acest lucru.

De asemenea, nopți ocazionale de somn mai prost sunt normale și apar la fiecare dintre noi. Când aveți probleme în viața de zi cu zi, când treceți prin schimbări, când aveți dificultăți emoționale, este normal să apară schimbări în somn. Somnul este foarte sensibil la aceste aspecte. De aceea, nu vă gândiți că o reapariție a problemelor de somn înseamnă reîntoarcerea la insomnia cronică. Dacă dormiți prost câteva nopți, gândiți-vă la ce le-a cauzat. Dar n vă gândiți că ați „pierdut controlul” asupra somnului. Toți dormim din când în când mai prost.

Învățați să trăiți cu aceste probleme ocazionale de somn, luând o atitudine pozitivă. După o noapte proastă, în loc să vă îngrijorați și să înrăutățiți lucrurile, spuneți-vă că cel mai rău lucru care vi se poate întâmpla este să vă simțiți mai somnoros(oasă) de-a lungul zilei. Căutați să fiți calm(ă) după o noapte proastă și să continuați activitățile din timpul zilei precum după o noapte de somn adecvat. A învăța obiceiuri sănătoase despre somn nu este diferit de alte învățări. Cu practică, vă va fi mai ușor și va deveni automat. La fel cum obiceiurile proaste au fost parte din viața dumneavoastră, obiceiurile sănătoase vor deveni parte dintr-un nou stil de viață, mai sănătos.

Scopul acestui program nu este să elimine complet somnul de calitate proastă, ci să vă ajute să vă controlați mai bine obiceiurile legate de somn și să învățați noi modalități de a face față nesomnului atunci când reapare. Un somn mai bun nu înseamnă neapărat un somn mai lung, ci un somn mai eficient. În plus, acest program vă ajută să schimbați modul în care reacționați la nesomn, să schimbați anumite atitudini care doar înrăutățesc somnul. Acest program vă ajută să înțelegeți mai bine modul în care „funcționează” insomnia. Nu uitați, somnul și insomnia sunt influențate de atitudinile dumneavoastră, de stilul de viață în general.

 Ce să faceți când nesomnul reapare

Este posibil ca uneori să găsiți benefic să reaplicați acest program. Este posibil să aveți nevoie recitiți părți din acest program, așa că păstrați aceste broșuri la îndemână.

Dacă suferiți de o problemă cronică de sănătate, este posibil ca starea de sănătate să se schimbe de-a lungul timpului, afectându-vă somnul. În plus, stres-ul adus de schimbări în viața dumneavoastră pot să deranjeze somnul. În astfel de momente, reamintiți-vă ce ați învățat în acest program și încercați să nu vă îngrijorați. În general, somnul se va îmbunătăți odată ce problema de sănătate se ameliorează sau stres-ul se diminuează.

Nu uitați, cheia pentru un somn mai bun este să mențineți o atitudine pozitivă și să folosiți recomandările din acest program!