Vârsta
Structura somnului se modifică continuu și considerabil odată cu vârsta. De la naștere până la bătrânețe, au loc modificări semnificative ale modului în care somnul este inițiat și menținut, ale procentelor de timp petrecute în fiecare din stadiile somnului și ale eficienței globale a somnului (adică cât de ușor este inițiat și menținut somnul). În general, eficiența somnului scade odată cu creșterea vârstei, din motive deocamdată neclare.
Nou-născuții dorm între 16-18 ore pe zi, dar somnul nu este continuu, ci mai degrabă format din mai multe episoade, cel mai lung fiind de 2,5-4 ore. Somnul începe cu stadiul R. După apariția ritmicității circadiene (lunile 2-3 de viață), somnul începe să se consolideze și apar perioade mai lungi de vigilență în timpul zilei și de somn în timpul nopții. La 3 luni ciclurile somnului sunt mult mai regulate și acum somnul începe prin stadiul N, stadiul R fiind mutat spre sfârșitul ciclului. La 6 luni, există deja un somn continuu de aproximativ 6 ore. La 12 luni, durata somnului este redusă la 14-15 ore pe zi, acesta fiind concentrat seara și în unul sau două dormitări (somn în timpul zilei).
În copilărie, durata somnului continuă să scadă, ajungând la 11 ore la vârsta de 5 ani. Unii cercetători consideră că scăderea este și din motive sociale, copiii întrerupându-și dormitatul (somnul din timpul zilei).
Adolescenți ajung să doarmă si mai puțin (9-10 ore), iar studiile recente arată o scădere chiar până la 8 ore prin privare de somn indusă social. Durata stadiului N3 și a latenței somnului (timpului de adormire) scad, dar crește durata stadiului N2, probabil prin mecanisme hormonale care acompaniază pubertatea.
La adulți, modificările de arhitectură a somnului continuă: o persoană de 65-75 ani se va trezi mai devreme cu 90 de minute și culca mai devreme cu 70 de minute, comparativ cu cineva de 20-30 ani. Adulții tineri pot să aibă din când în când scurte treziri (de obicei la trecerea în stadiul R). Durata stadiului N3 scade cu aproximativ 2% la fiecare 10 ani. Deoarece trezirea din stadiul N3 este de obicei dificilă și deoarece durata acestuia scade cu vârsta, adulții mai în vârstă vor avea mai multe treziri de-a lungul nopții și astfel o durată a somnului mai scurtă, deși nevoia de somn rămâne aceeași. Comparativ cu un copil de 5 ani, un vârstnic va dormi cu 36% mai puțin.